Het creëren van mooie achtergronden is leuk, eenvoudig en goed voor de geest

Het creëren van mooie achtergronden is leuk, eenvoudig en goed voor de geest

‘Leuke achtergronden’: leg het begrip aan menig kind, tiener of twintiger voor en ze zullen je vragen wat je ermee bedoelt. Misschien dat hun blik zich zal wenden tot de muur achter het schilderij. Of wellicht dat ze enthousiast beginnen te vertellen over bijvoorbeeld Friesland of Suriname; het plekje op de aardbol waar hun roots liggen. De wat rijpere generaties onder ons, beginnend vanaf de groep mensen die zich de ‘nineties’ nog bewust kan herinneren, zal echter andere associaties hebben met het begrip ‘achtergrond’. Vrijwel iedere pc vertoonde bij langere inactiviteit een screensaver en wanneer men op de muis of het toetsenbord klikte, kwam er een bureaublad tevoorschijn met een mooi natuurlandschap of vakantiefoto als achtergrond. 

In het midden van behang op de muur…

Ergens kun je een goede achtergronden vergelijken met een mooi behang: hoewel de achtergronden niet direct heel belangrijk zijn, kijk je er wel de hele tijd naar. Een of meer goede afbeeldingen kunnen namelijk voor veel inspiratie bij je zorgen. Toch gaat een goede achtergrond voorbij simpelweg een mooi behang aan de muur. 

…en een fotolijst op tafel

Een mooie achtergrond kun je namelijk tegenwoordig als een slideshow weergeven. Dit zie je ook vaak terug in digitale fotolijsten. Door deze afwisseling ga je je minder snel vervelen. Ook maak je van je pc of laptop zo een soort sieraard omdat je het een persoonlijk karakter geeft. 

De populairste achtergronden

Een aantal typen achtergronden blijken het populairst te zijn bij pc-gebruikers. Ten eerste zijn dat de bekende sporters. Denk hierbij aan bijvoorbeeld voetballers, tennissers of autocoureurs. Ook auto’s zelf schijnen het erg goed te doen als achtergrond van bijvoorbeeld een bureaublad. De mens heeft immers een niet te stoppen drang om te blijven kijken naar de nieuwste automodellen. Avontuurlijke plekken van onbekende steden of de natuur worden ook vaak gedownload als achtergrond. We willen als mens immers maar al te graag zo nu en dan wegdromen bij de gedachte ooit op deze mooie plek te kunnen zijn. De hoop dat te bereiken motiveert ons in ons werken. Als laatste zijn er de foto’s uit het privé archief die de achtergrond sieren. Het doet ons herinneren aan mooie moment, zorgt voor herbeleving en geeft ons zin in het beleven nieuwe, soortgelijke dingen. 

Vind je mooiste achtergrond afbeeldingen

Vind je mooiste achtergrond afbeeldingen

Er zijn op internet meerdere mogelijkheden om mooie afbeeldingen te verzamelen, zodat je deze later kunt gebruiken voor het samenstellen van leuke achtergronden. Hiervoor kun je een zoekmachine gebruiken of een programma dat gespecialiseerd is in het verzamelen van afbeeldingen. Twee goede voorbeelden hiervan bespreken we met je in de volgende alinea’s.

Printerest

Als je geniet van de zoektocht naar achtergrond foto’s voor op je laptop, dan kan Printerest je hierbij helpen. Dit is een soort digitaal prikbord. Je kunt op Printerest namelijk foto’s en afbeeldingen van het hele wereldwijde web verzamelen en deze als ware vastpinnen op je digitale prikbord. Later kun je dan de foto’s weer opzoeken en downloaden. Je maakt zo als ware een collectie van afbeeldingen aan waarin je alle afbeeldingen een label geeft. Hierdoor kun je ze later gemakkelijk terug vinden en downloaden. 

Google Afbeeldingen 

Je kunt ook je eigen prikbord creëren door foto’s zelf te downloaden en op te slaan in eigen mapjes. Je maakt hiermee je eigen prikbord. Dit is iets meer werk dan bij Printerest maar het geeft je meer het gevoel dat je de afbeeldingen in eigen beheer hebt. Ook als je offline bent kun je deze dan gebruiken om nieuwe achtergronden voor je computer samen te stellen. 

PicCollage

Met name de creatie van persoonlijke afbeeldingen lijkt de laatste tijd sterk in trek. Deze worden niet alleen gebruikt voor achtergronden op een bureaublad, maar ook om te delen op social media platforms als Facebook. Een voorbeeld van een programma dat je helpt bij het samenstellen van meerdere foto’s in een afbeelding, is PicCollage. Hiermee kun je op een erg gemakkelijke manier collages van foto’s maken. Je kunt de foto’s zelf op maat knippen of ze in een bepaalde vorm gieten. In plaats van foto’s kun je ook video’s aan je collage toevoegen. Deze PicCollage hoef je niet alleen voor Facebook te gebruiken maar kan je eveneens gebruiken als mooie achtergrond. 

Adobe Spark

Met het programma Adobe Spark kun je snel en eenvoudig je eigen achtergronden maken. Je hoeft hiervoor niet heel erg kundig te zijn met het werken met fotoprogramma’s of met het bewerken van foto’s. Adobe Spark Post kent vele bewerkingsopties zodat je je bureaubladachtergrond helemaal naar eigen smaak in kunt richten. Het programma zet je aan tot creatief handelen. Dit is niet alleen leuk, maar ook goed en verhelderend voor de geest. De interface van het programma waarmee je de achtergrond ontwerpt, werkt heel gebruiksvriendelijk. 

Websites met mooie collecties achtergrond afbeeldingen

Misschien heb je nu niet de tijd of zin om zelf een mooie achtergrond voor je pc samen te stellen. Dat kan natuurlijk. In dat geval zijn er gelukkig nog een hoop websites die eigen selectie wallpapers hebben. Hieronder zal ik een paar van deze online archieven behandelen. 

Pixabay

Zo is er Pixabay, dit is een community die gespecialiseerd is in het delen van digitale fotografie en andere afbeeldingen die je kan gebruiken als wallpaper. De creatievelingen die samen deze website vullen met hun foto’s, delen dit onder de Pixabay licentie. Dit wil zeggen dat alle afbeeldingen vrij en veilig kunnen worden gebruikt zonder dat hiervoor de kunstenaar om toestemming gevraagd hoeft te worden. Je kan de afbeeldingen dus met een gerust hart downloaden en gebruiken. Want zelfs al zou je ze voor commerciële doelen gebruiken, dan nog is dit legaal. 

Stocksnap

Als je op zoek bent naar mooie foto’s voor een achtergrond op je laptop, dan is Stocksnap de moeite waard om op te gaan kijken. Deze website bevat een grote selectie aan prachtige foto’s. Op de website kun je eenvoudig zoeken op het onderwerp dat het dichtst bij jouw wens ligt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit ‘love’, ‘nature’, ‘people’, ‘food’ en vele andere onderwerpen.